Kredi Kartı ile Alışveriş Yaparken Dikkat Edin

Kredi kartı bildiğiniz üzere hem çok yararlı, hem de çok zararlı bir finansman aracıdır. Bankanın size tanımlamış olduğu limit kadarıyla hareket edebilme imkanımız mevcuttur kredi kartlarıyla biliyorsunuz. Kimi insan kredi kartının çok güzel bir şey olduğunu söylerken, kimi insanlar da batış sebebini bu kredi kartlarına bağlamaktadır.

Bu yazımda kredi kartının olumlu veya olumsuz yanlarını yazmayacağım. İsterseniz onu başka bir yazımda, daha geniş bir şekilde ele alayım.

Kredi kartı kullanmak bana göre bir meziyettir. Çünkü güzel kullandığı zaman size yarar sağlayacak, dikkatli kullanılmadığı zaman ise sizi gerçekten çok üzecek bir finansman aracıdır kredi kartı. Bu anlamda kredi kartlarınızı kullanırken çok dikkatli olmalısınız, aşırı ve gereksiz harcamalardan kaçınmalısınız. Kredi kartımız olmadığı zaman aslında alamayacağımız bir şeyi, kredi kartımız olduğu için almamalıyız. Bu aslında günümüzde pek mümkün değil ama elimizden geldiğince bu konuya dikkat etmeniz yararımıza olacaktır. En azından kartla yaptığımız harcamalarımızı karşılayacak, ekonomik gücümüz olursa sıkıntı yaşamayız.

Kredi kartına taksitli alışveriş yaparken, çok uzun taksitler yapıp geleceğinizi bloke altına almanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü dokuz ay sonra, sekiz ay sonra ne durumda olacağımızı bilmiyoruz. Sonuçta geleceği göremiyoruz. Kredi kartı kullanmak da güzel bir şey evet, cepten para çıkmaması alışveriş yaparken çok güzel ama bunun bir de ödemesi olduğunu unutmayalım. Dediğim gibi 8-9 ay sonrayı kestiremediğimiz için ona göre davranmalıyız. Bu sebeple çok uzun taksitli alışverişlerden kaçınmayı tercih ediyorum ve bence sizler de böyle yaparsanız yararınıza olacaktır. Tabi ki ufak ufak taksitlerle ödeme yapmayı herkes ister, ancak bu taksitler üst üste geldiği zaman, dikkat ederseniz, bu taksitlerin her ay toplamı da baya bir rakam edecek. Yani demek istediğim 500 TL bir şey alıyorsunuz, dokuz taksit nasılsa diyoruz, yarın öbür gün öderiz diyoruz, bir şey olmaz diyoruz, dokuz taksitle öderim diyoruz alıyoruz, böyle bir sürü şey alıyoruz. Hepsini taksitlendirdiğimizi rahat rahat ödeyebileceğimizi zannediyoruz ama aslında baktığınız zaman o bütün alışverişlerin taksitleri toplandığı zaman her ay bize büyük bir rakam gelmekte. Bu da mali açıdan bizi bayağı yormakta. Yani özetlemek gerekirse, 4-5 tane 9 taksitli taksitle öderim mantığı ile ürün aldığınız zaman, ilk ekstrenize, 5 tane ilk taksit geleceğinden, sanki taksit değil de bir şey almışsınız da onun tamamını ödüyormuşsunuz gibi bir rakam çıkıyor ortaya. O sebeple kredi kartı ile harcama yaparken çok uzun taksitler tavsiye etmiyorum.

Daha önce ticaretle uğraşan biri olarak söyleyebilirim ki benim de bir e-ticaret sitem vardı ve oradan kredi kartı ile tahsilat yapıyordum. Öyle insanlar vardı ki 90 TL’yi dokuz taksit yapan insan bile vardı. Yani bence bu kadar uzun taksitlere gerek yok. Her ay 10 lira ödeyerek 9 taksit uzatmaya gerek yok. Tam tersi olarak kısa taksitler de mantıklı gelmiyor. Ne çok kısa taksitler olmalı, ne de çok uzun taksitler olmalı, ikisinin arasında bir denge kurmalısınız veya yüksek harcamalı alışverişlerinizde biraz daha uzun taksitler yapıp, daha düşük rakamlardaki alışverişlerinizi taksit yapmadan veya daha az taksit yaparak durumu dengelemelisiniz.

Sürekli uzun taksitlere yüklenilmemeli. Bu anlamda iki ve beş arası taksit sayısını uygun görüyorum; ne çok kısa olacak ne de çok uzun olacak haksızsam siz söyleyin.

Bankaların Taksit Kampanyaları Tuzağı

Dikkat ederseniz bazen bankalar, sizleri uzun vadeli borçlara sokmak için, kampanyalar düzenlemekte. Eğer bir bankaya, bir ay borcunuz var ise, yarın onun müşterisi olmayabilirsiniz. Ama bir banka kampanya yapar, siz de uzun taksit seçeneğini seçerseniz o zaman 9 ay veya daha fazla süreli o bankanın müşterisi olursunuz. O kartınız aktif olduğundan uzun vadeli süreli o karttan harcamalarınızı yapmak istersiniz. Zamanla en çok çalıştığınız banka, en uzun vadeli borçlarınız olan banka olur. Çünkü kapatamazsınız. Mutlu olmasanız da orada, borcunuzu ödeyene kadar, oradan bir yere gidemezsiniz. 3-4 ay sonra başka bir harcamanız zuhur eder, o karta nasılsa borcunuz var, borç dağılmasın der, oradan çektirmeye devam edersiniz. Kredi kartı aidatı alırlar, istemiyorum kartınızı kapatın diyemezsiniz 🙂 umarım beni anlıyorsunuzdur 🙂

Bu uzun vadeler, bir çok şekilde, siz farkında olun veya olmayın elinizi, bankalara kaptırır. Blöf yapamaz hale gelirsiniz. Ben o sebeple kısa yapıyorum vadeleri. Kredi kartı aidatı geri istediğimde, karşımdaki ses iade edemiyoruz dediğinde, tamam o zaman kapatın kartımı diyebiliyorum. Çünkü uzun vadeli borç olunca, bu sefer onlar borcunuz var, borcunuz olduğundan kartınızı kapatamıyoruz diyecektir veya bu uzun vadeli borcu kapatamayacağımızı, daha önce yapabildiğimiz ödemelerden yola çıkarak, analiz edebilir ve kart aidatını iade etmeyebilirler. Nasılsa bir yere gidemezsiniz. Çok çok kullanıma kapatırsın, iki gün sonra başın sıkışır gene açtırırsın. Benim başıma daha önce böyle bir olay geldi de ondan yazıyorum rahat rahat. Tabi her banka aynı şeyi yapıyor anlamına da gelmez bu. Ama kısa oldu mu, ne kadar borcum 400 lira, tamam internet bankacılığından yatırıyorum kapatın veya yatırdım deyip, kozu kendi lehinize çevirebilir. Bu sayede tamam o zaman, kart aidatı için aldığımız ücreti bonus olarak yükleyeyime gelir iş.

Yine aynı şekilde konut kredisi vermek, bir banka için müthiş bir şeydir. Çünkü uzun yıllar o bankaya kredi borcunuz olacaktır. Bu sayede kredi kartını alacaksınız, kredili destek hesabını kullanacaksınız, zamanla faturalarınızı oradan otomatik ödemeye vereceksiniz, sigortalarınızı oradan yaptıracaksınız, hesap işletim ücreti o bankaya vereceksiniz, kart aidatı o bankaya vereceksiniz, belki kiralık kasa tutacaksınız, kira vereceksiniz. Bu liste böyle uzayıp gider.

Siz siz olun, bankaların eline koz vermeyin. Borçlarınızın vadesini elinizden geldiğince kısa tutmaya çalışın.

4 thoughts on “Kredi Kartı ile Alışveriş Yaparken Dikkat Edin”
  1. Merhaba kredi kartima 457 lira borcum vardi atmde odeme yaptigim icin 455 lira yatrdim geriye kalan 2 yl yi odemeyi unuttum ilk kez tam olarak odeme yapmadim bu notu dusururmu

  2. Merhaba.İadelerim kartıma tek seferde yapılmasına rağmen ekstreme de + olarak yansımasına rağmen ekstreden düşülmüyor.Atıyorum 150 liralik 5 taksitle bir ürün aldim.30 lira ödemem gerekiyor.İade ettiğim için +30 olarak ekstreme yansıyor ama düşülmüyor.Yani ben iade ettiğim ürünü hala ödüyorum alip kullaniyormuş gibi.Burda bir hata yok mu sizce de?Yani 150 kartımdan çekiliyor sonra iade ediliyor böylece bankayla ben fit olmuyor muyum?Sonradan tekrar benden taksit taksit her ay alinmasi yanlış değil mi?

    1. Normalde 30 harcama + 30 ödeme geçmesi ve düşmesi lazım, ya hesabı yanlış yapıyorsunuz, düşmeme ihtimali çok düşük. Ben hiç görmedim. Ama hesabı doğru yapıyorsanız, önceki dönemden gelen borçları da dikkate alıyorsanız ve hala tutmuyorsa, bankanızla görüşmeli ve düzelttirmelisiniz. Ödemeleri her ay çeker ve her ay iade gösteririr, normal de olması gereken bu şekilde.

Sizin Yorumunuz