Kiralık Kasalar

Bu yazımda, bankalardaki kiralık kasaların işleyişinden kısaca bahsedeceğim. Kısaca bahsedeceğim ama en püf noktasını da söyleyeceğim sizlere. Çoğu sitede yazmaz. Çoğu insan da bilmez bunu. Öncelikle hiç bankadan içeri girmeyen insanlar için açıklamamızı yaparak başlayalım.

Kiralık kasalar, genellikle insanların birilerinden bir şeyleri saklamak için kullandıkları araçtır. Hacmi kadar içine istediğin şeyi koyabilirsin. Küçük, Orta ve Büyük boyları vardır. Hemen hemen her banka şubesinde kiralık kasa vardır. Ama sorduğunuzda boş yer yok diyebilirler yüksek ihtimalle. Çünkü bankacı açısından da uğraştırıcı bir işlemdir bu. Kasana gideceksin, adam her seferinde seni indirecek, kapıda bekleyecek, falan filan.

Yıllık olarak bir bedel ödüyorsunuz. Bir de depozitosunu ödüyorsunuz. Eşinden, kardeşinden, annenden, babandan ya da daha başka kişilerden gizlediğin bir şey varsa burada muhafaza edebilirsin. Güvenlik amaçlı da kullanılıyor aslında. Ama bu yazımı okuduktan sonra kullanacağınızı sanmıyorum.

Öncelikle kasayı tuttuğun şubede vadesiz bir hesap açarlar. Bankasına göre prosedür değişebilir. Ama çoğu yerde bu böyledir. Gene bankasına göre otomatik ödeme talimatı vermezsen, o hesapta para tutmuyor olsan da hesap işletim ücreti alırlar. Depozitoyu verirsin. Yıllık ücretini de peşin olarak ödersin. İki anahtarı vardır. Biri sende kalır diğeri de banka şubesinde. Tek anahtarla kasa açılmaz. İki anahtarın birleşimiyle kapağı açılabilir. Anahtara bir zarar verdiysen, banka anlaşmalı olduğu anahtarcıda yaptırır ve bedelini senden alır. Normalde sen 50 liraya yaptıracağına, bankanın anahtarcısı senden alır 90 lira. Örnek veriyorum rakamları ama fark var yani. Bir yıl doldu. Banka arıyor sana ulaşamıyor. Yıllık ödemenin zamanı geldi. Ama sana ulaşılamıyor. Bir süre beklerler. 1 ay, 2 ay neyse. Hala sizden ses gelmezse, noter çağırarak, noter huzurunda kasanızı kırdırır. Çıkanlar noterler tarafından, kayıt altına alınır. Tabi kırma masrafıyla, noter masrafı da sizden alınmak üzere, hesabınıza borç kaydedilir. Filmlerdeki gibi parmak izi ile açılan kiralık kasası olan bankalar da vardır illaki ama ben hiç görmedim. Kasa bedelleri 250 liradan 500 liraya kadar değişkenlik gösteriyor. Bankasına ve büyüklüğüne göre.

Gelelim can alıcı noktaya; Burayı dikkatli okuyunuz. Kanun gereği , bankadaki paramız maksimum 50.000 liraya kadar sınırlı olmak kaydı ile sigortalıdır. Bu güvenceyi bize devletimiz sağlamaktadır. Her banka için ayrı ayrıdır. Yani sizin bir bankada 46.000 liranız var diyelim ki, banka battı. Devlet size 46.000 liranızı ödeyecek. Bankadaki paranız 58.000 lira ise devlet gene 50.000 lirasını ödeyecek. 8000 liranız devleti ilgilendiriyor. Her banka için 50.000 lira sigortalı paranız var. 150.000 liranız varsa bu parayı üç ayrı bankada tutarsanız hepsi sigortalı olur devlet tarafından. Sonuca geliyorum. Kiralık kasalarda böyle bir durum söz konusu değildir. Sigorta geçerli değildir. Yani kasaya her ne koyduysanız, sizin sorumluluğunuzdadır. 200.000 liramı koydunuz. Bankaya hırsız mı girdi? Bankada yangın mı çıktı? Sizin kasadaki paranız yandı mı? Çalındı mı? İşte o zaman sizin paranız gider. Kiralık kasalar bankanın sorumluluğunda değildir. Olsa bile banka sizin kasanıza ne koyduğunuzu bilmiyor zaten. Kasa gitti. Ne diyeceksin benim kasam da 500.000 liram vardı, verin mi diyeceksin? O para gider haberiniz olsun. Nitekim haberlerde görüyoruz. Bankalara tünel kazarak girmeye çalıştıklarını. Ben olsam, hoş bende para yok ama olsaydı, kiralık kasaya hem para verip, hem de riske girmezdim. Hesapta tutardım. En azından garanti altında olurdu. İstersen o hesabı da gizlersin kimse görmez gene. Ama o zaman da şöyle bir durum var. Vadeli yaparsan haram. Vadesiz de tutsan bile riskli. Çünkü sen almasan da banka senin paranı kullanarak başkasına kredi verip faiz alacak. Senin paran sayesinde. O ay 500.000 liralık kredi vereceğine, senin paran da 100.000 lira diyelim. İşte senin sayende banka o ay 600.000 lira kredi verecek. Daha çok verecek daha çok kazanacak. Bankanın faiz alıp vermesine, kredi çeken kişinin de faiz vermesine sebep oluyorsun bir yerde. Şüpheli şeylerden kaçınmak lazım. Ama n’aparsınız bilmiyorum. O yüzden bankada parası olan adamları müdür kapıda karşılar.

Ortak kiralık kasa açmak için ne yapmak gerekir bunu merak ediyorsanız bu yazımıza da okuyabilirsiniz. Yazıyı okumak için tıklayın.

One thought on “Kiralık Kasalar”
Sizin Yorumunuz